25 Δεκεμβρίου 2006

άλλη μια χρονιά στην πλάτη σου

Τα χριστούγεννα είναι μια καλή περίοδος να καταλάβεις πόσο έχεις μεγαλώσει. Άρχικα σε βλέπουν οι θείες/θείοι και σου λένε "πώς μεγάλωσες; ολόκληρη γυναίκα!" και αυτό είναι το πιο ανώδυνο -άλλωστε κάθε χρόνο το ίδιο σου λένε, από τότε που πήγαινες λύκειο. Ακολουθούν τα ξαδέλφια -πάνω κάτω στην ηλικία σου- και σου θυμίζουν πως ναι μεν μεγαλώνεις αλλά πλέον δεν ψηλώνεις, γιατί τα παιδιά τους έχουν αρχίσει να σε φτάνουν -ή και να σε ξεπερνάνε... Παρόλα αυτά αδιαφορείς γιατί όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα.
Την αιχμή του δόρατος κρατάνε πάντα οι γονείς. Αρχικά η καλή σου μητερούλα σε παίρνει από το χεράκι και σου λέει να πάτε για ψώνια. Χαίρεσαι εσύ φιλενάδα γιατί επιβεβαιώνεται η υποψία σου πως ο Άγιος Βασίλης δε σε ξέχασε και φέτος. Ούτε και ο καινούριος χρόνος. Και η μανούλα σου το πήρε γραμμή νωρίς, και ξαφνικα χωρίς να το καταλάβεις αντί να βρίσκεσαι πάνω στο πόνυ να βγάζεις φωτογραφίες είσαι μπροστά στο stand της Estee Lauder και αγοράζεις αντιρυτιδική κρέμα για τα μάτια -με την αρωγή της μανούλας λέμε!
Ο πατέρας σου, ως πιο σώφρων -ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις- δεν ασχολείται με αυτά. Τον απασχολούν τα επαγγελματικά σου, και πως πρέπει πια να αναλάβεις δράση, να στήσεις τη δουλειά σου, τι περιμένεις; να μεγαλώσεις;
Είναι και αυτός ο καινούριος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας σου, μετά την 1η του γενάρη παίρνεις όλο το χρόνο συν ένα δώρο -ασχέτως που τα γενέθλιά σου ήταν πριν τρεις μήνες! Και όταν τολμήσεις να αντιδράσεις ακους " εεε... ενας χρόνος πάνω ένας κάτω... αλλωστε του χρόνου πόσο νομίζεις πως θα είσαι;"
[...]
Καλή σου χρονιά γλυκειά μου, για μας θα είσαι πάντα μικρή , όσα χρόνια και αν περάσουν! Αυτό είναι το μεγαλείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: