22 Ιανουαρίου 2007

Χαρτοκιβώτια ΝΟΥΝΟΥ

Εντάξει το παραδέχομαι, κλεμένος τίτλος... Αλλά ρε φιλενάδα σου πάει γάντι στην παρούσα και το ξέρεις! Και όση ώρα τα γεμίζεις σιγοτραγουδάς και περιμένεις λέει τώρα το γαλάζιο φορτηγό. Το ξέρεις φυσικά ότι αυτό που ουσιαστικά σε κουράζει δεν είναι το μάζεμα, αλλά ότι στην όλη διαδικασία θα πέσεις μούρη με μούρη με το παρελθόν σου.
Αααα το παρελθόν! Κοίτα να δεις πως έχουν τώρα τα πράγματα. Το παρελθόν λοιπόν χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες -οι οποίες σαφώς χωρίζονται σε υποκατηγορίες, για τις οποίες ουκ έστιν αριθμός...
Στο Καλό Παρελθόν: αντικείμενα και φωτογραφίες που αγαπάς, νοσταλγείς, χαίρεσαι τελοσπάντων να τα βλέπεις. Παράδειγμα αυτή σου η φωτογραφία που είσαι η απόλυτη θεά χ κιλά πιο αδύνατη και με καταπληκτικό μαλλί (σ'αυτή την περίπτωση μπορείς τάχυτατα και απολύτως επώδυνα να πέσεις στην παγίδα της σύγκρισης Καλό Παρελθόν/ Κακό Παρόν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία)
Στο Κακό Παρελθόν: ναι αυτό ακριβώς που θέλεις να αποφύγεις, αντικείμενα και φωτογραφίες που προκαλούν θυμό, πόνο, άρνηση και όλα τα συμπαραμαρτούντα. Παράδειγμα φωτογραφίες που ξέχασες να καταστρέψεις -με πρώην ή άνευ, δεν έχει σημασία (και σε αυτή την περίπτωση απολύτως φυσιολογικά και αρκούντως φιλάρεσκα κάνεις τη σύγκριση Κακό Παρελθόν/ Καλό Παρόν, αλλά και αυτό είναι μια άλλη ιστορία, σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη)
Στο Ουδέτερο ή Αδιάφορο Παρελθόν: και πώς θα μπορούσε να λείπει, είναι όλα αυτά που απλούστατα κρατάς για πρακτικούς λόγους, και που δεν σε βάζουν σε καμία διαδικασία σύγκρισης με το παρόν, αφού είναι εξ'ορισμού ουδέτερα ή αδιάφορα (αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ίσως και Η ιστορία..)
Πακέταρες λοιπόν επιτυχώς μετά από έναν ορυμαγδό εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων και πλέον είσαι έτοιμη φιλενάδα και μπράβο σου! Και να'σου όλη η ανεμελειά και η χάρη ήρθε και σε έλουσε από το πουθενά, και κουβαλάς -μόνη σου;- χορεύοντας τις κούτες σαν την Φοντάνα σε ελληνική ταινία του '60, με σούπερ μίνι και λευκές μπότες, ενώ ο Σειληνός σε περιμένει στο ρελαντί.
(Βέβαια, τώρα που τον ξανακοιτάς σα να σίτεψε λίγο αυτό το παιδί, σαν να άλλαξε κομμάτι... και του Μπαζίλα δε του πολυ-πάνε οι λευκές μπότες, άσε που δεν μπορεί να σκύψει άνετα με αυτό το μίνι...)
Τα φορτώνεις με συνοπτικές διαδικασίες και περιμένεις το επόμενο κεφάλαιο: Την ώρα να ανοίξεις τα δώρα...

03 Ιανουαρίου 2007

ο καινούριος χρόνος επιστρέφει...

Να έχουμε μια πραγματικά καλή χρονιά με υγεία και όλα τα συνεπακόλουθα. Λόγω της ημέρας, λίγο τα λόγια τα παπά -πολύ θέλει;- να που όλοι οι ευσεβείς σου πόθοι φιλενάδα βγαίνουν στην επιφάνεια, παίρνεις θάρρος και κάνεις δηλώσεις -paroles paroles paroles, αν και το κουβέντες κουβέντες κουβέντες σου κάθεται καλύτερα από εκείνη τη φωνή- και χαίρεσαι ολίγον τι παραπάνω. Ναι ναι φέτος θα βγούμε όλοι νικητές, όχι σαν πέρσυ που μας την εφέραν και πω πω πω τι χάλια χρονιά χριστέ μου, μη σου τύχει.
Μακάρι και σου το έυχομαι ολόψυχα. Μόνο κάνε μου μια χάρη. Τις επόμενες εβδομάδες που θα είσαι μποτιλιαρισμένη στους αφιλόξενους δρόμους να τραγουδάς δυνατά "καλή χρονιά καλή χρονιά". Στο τέλος του (κάθε) μήνα, που θα σημαίνει και το τέλος του χρηματικού σου αποθέματος, άρα και το πέρας της λογικής, σιγοψιθύρισε σε παρακαλώ "τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά". Όταν εκεί γύρω στο καλοκαίρι -του ιδίου αγαπημένου σου έτος- τηγανίζεις αυγά στο καπώ του αυτοκινήτου με 45 υπό σκιάν, ρίξε ένα "χιόνια στο καμπαναριό". Και για να μην ξεχνιέσαι, όταν θα αποχωρίζεσαι τον μεγάλο σου έρωτα το φθινόπωρο -ή όποια άλλη εποχή σου κάτσει- βγες να σολάρεις με το "Ρούντολφ το ελαφάκι" (ναι ναι την ελληνική έκδοση παρακαλώ, για να σου πιαστεί καλύτερα). Για να φτάσουμε περιχαρείς και πάλι στις παραμονές της επόμενης χρονιάς, να ξορκίζουμε την περασμένη (αυτήν ντε! την καινούρια!).
Πάντως, μιας και τα φχαριστιέσαι όλα τα παραπάνω, προτιμώ το "Αλληλούια"!