30 Ιουνίου 2007

ταπεράκια έξω

Σου την έσκασε τώρα φιλενάδα το εκδρομικό σου. Να ετοιμάζεις λέει απο βραδίς κεφτεδάκια, τυράκια, μίνι μπόμπες, βάλε το νερό στην κατάψυξη να έχουμε για αύριο. Πάρε το πολυμπαγκ και βάλε μέσα τα ροδάκινα και τα βερύκοκα, τα κεράσια και μην ξεχάσεις το καρπούζι -έτσι ολόκληρο που το βάζουμε κάτω από το νερό της πηγής να σκάσει.... Α! και το ψυγειάκι με τις μπίρες!
Ναι...σου έλειψε μια τέτοια εκδρομή φιλενάδα! Λες να καταφέρεις να το οργανώσεις;

26 Ιουνίου 2007

στον πυρετό της λόξας

Κάτι σου κάνει τώρα εσένα φιλενάδα τούτος ο αφιλόξενος καύσωνας. Τι κάτι δηλαδή, σου κάνει ακριβώς αυτό που περιγράφει ο θυμόσοφος λαός... σε βαράει! Είναι και αυτή η εναλλαγή της άπνοιας με τον Λίβα -που είπε να έρθει διακοπές κατά ΄δω, για σουβλάκι και μουζάκα, λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου...
Και κάπου ανάμεσα σε τηγανιτά αυγά στα πεζοδρόμια του Συντάγματος και των ομαδικών αποδράσεων στις πέριξ σούπες (με την κρυφή ελπίδα και την απόλυτη ψευδαίσθηση ότι θα δροσιστείς...) θέλεις λέει εσύ τώρα να κλείσεις και τις τελευταίες τρύπες που έχεις αφήσει, να κάνεις βαλίτσες και προγράμματα για τη μεγάλη φυγή, να χαιρετιστείς με τους υπόλοιπους ομοιοπαθούντες θερμόπληκτους φίλους σου, και να πάρεις τον ανήφορο!
Κάπως έτσι βαρεμένη από τη ζέστη δε πολυψιλιάζεσαι τι τρέχει γύρω σου, όλα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες -η λατρεμένη θεωρεία περί κατανάλωσης της ελάχιστης δυνατής ενέργειας επιτέλους έχει μια καλή και ευρέως αποδεκτή δικαιολογία- στωικά και σχεδόν μηχανικά μαζεύεις πραγματάκια, και αύριο αξημέρωτα πρωτού να βγει ο ήλιος ελπίζεις να έχεις βγει πρώτη στην εθνική.
Εσύ και η λόξα σου παρέα. Και μερικά cd-ακια.

20 Ιουνίου 2007

facelift

Όσο πλησιάζει φιλενάδα ο καιρός για να φύγεις σε τοπους αλαργινούς, αφήνεις όλο και περισσότερα πράγματα να συσσωρεύονται ή και να ρεύονται σκέτο. Απο τη μια κλείνεις τις υποχρεώσεις σου -ε γιατί είσαι και συνεπής όπως και να΄χει- και από την άλλη τα δικά σου τα προσωπικά χοροπηδάνε γύρω σου ξέφρενα και ξεφωνίζουν "pick me, pick me!"
Να, αυτές οι δυσμοιρες τριχούλες στο κεφαλάκι σου, που πλέον φέρουν καμιά 10αριά χρώματα η καθεμιά, και ανυπομονούν να αφεθούν στη φροντίδα των ξένων χεριών -γιατί εσύ γαϊδάρα τις περιφρονείς. Ή αυτά τα ταλαιπωρημένα σου ματάκια δακρύζουν για ένα ζευγάρι καινούριους φακούς -και΄συ παλιοεκμεταλλεύτρια το παίζεις ευσυγκίνητη εξαιτίας τους. Μετά είναι και κάτι ψιλοπράγματα που πρέπει να μαζευτούν, κάτι τρεξίματα στο κέντρο που τα άφησες περιμένοντας την κατάλληλη θερμοκρασία -εκεί γύρω στους 40 υπό σκιάν- για να έχεις κάθε λόγο να τα αποφύγεις.
Τώρα που στενεύουν τα χρονικά σου περιθώρια φιλενάδα ξεκίνα το τράβηγμα, χαμηλά από το λαιμό, μέχρι να τα τσιτώσεις πίσω από τους λωβούς. Ε! και πού θα σου πάει, στο τέλος θα κυκλοφορείς και εσύ με ένα μόνιμο τεράστιο χαμόγελο μέχρι τα αυτιά!

14 Ιουνίου 2007

γαμοβαφτίσια

Έλα φιλενάδα, ανοίξανε τα θερινά πάλι. Όχι τα σινεμά αφελεστάτη! Τα θερινά θεάματα...όπως οι υπερπαραγωγές σε ΄ξωκκλήσια με κακοτράχαλα δρομάκια, στα κτήματα, στις αίθουσες "κοινωνικών εκδηλώσεων" και όλα τα συναφή, μέσα σε αυτά και οι "εναλλακτικές" προτάσεις, τα "διαφορετικά", τα "εγώ δεν κάνω τέτοια καραγκιοζιλίκια" και τα λοιπά...
Τι μεγάλη παρεξηγήσις! Δεν έχεις κάτι κατά όλων αυτών. Τουναντίον! Δε βγάζεις σπυριά γιατί ο χ και η ψ φίλοι έχουν αποφασίσει να ντυθούν Μαέστρος Συμφωνικής Ορχήστρας και Πριγκήπισσα του Χιονιού για ένα βράδυ (παρόλο που το τριώδιο αργεί). Δεν παθαίνεις αναφυλαξία επειδή το α ή β παιδάκι έχει φορέσει τις προαναφερθείσες στολές σε μικρογραφία για μια βουτιά στα θολά νερά της κολυμπήθρας. Στο κάτω κάτω ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!
(αρκεί πραγματικά να το θέλει!)
Αυτό που δεν πολυκαταλαβαίνεις σε τέτοιου είδους θεάματα προς βρώσιν, είναι ο περίγυρος. Η ακόρεστη δίψα της κλειδαρότρυπας. Ο αγώνας των "δευτεραγωνιστών" για τη διεύρυνσή της. Η μάχη σε όλα τα επίπεδα, για να πείσουν τους πρωταγωνιστές για τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Η ανάσυρση "εθίμων" σε συνδυασμό με την απόλυτη πρωτοτυπία -που φαίνεται να είναι η "καλή και δοκιμασμένη συνταγή". Η χαρά του κύβδηλου νεοσυντηρητισμού, το πάρτι του επιφανειακού καθωσπρεπισμού με ολίγη από τη "χαρά της μάνας" μαζί με το ανατρεπτικό και το αλτερνατιβ πασπαλισμένα με την "απορία της μάνας".
Άλλα εσένα φιλενάδα για κάποιο αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο, όλα αυτά τα τζέρτζελα σου κάνουν πολύ διασκεδαστικά, απολαμβάνεις ένα προς ένα τα στερεότυπα, λαχταράς να δεις την "υπέρβαση" και να διαλυθείς στα γέλια! Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να χάνεις τέτοιες ευκαιρίες; Ειδικά όταν έχεις μέγα σύμμαχο το αλκόολ που ρέει άφθονο σε όλες αυτές τις φιέστες...
Κάπου εκεί σου΄ρχεται και το concept στα στιχάκια του Σταμ περί συστήματος και εκπαιδεύσεως φαβορί, κάπου εκεί που τρως τα νιάτα σου σε γάμους και βαφτίσια και στο τέλος καταλήγεις..."πάιρνω και εγώ το αίσθημα, μετράμε και τα φράγκα μας και πάμε στα Παρίσια!"

07 Ιουνίου 2007

Παγκόσμια Εβδομάδα Ακυρώσεων

Γιατί φιλενάδα μια μέρα μόνο δεν αρκεί για να κορυφωθεί η φιέστα. Δε βγαίνει το πρόγραμμα λέμε. Για σκέψου χωράνε όλοι σε μια μέρα; Ανιματέρ, ζογκλερ, η γυναίκα με τα γένια, το παιδί και το δελφίνι, το τρενάκι του τρόμου -και του δρόμου, ελάτε όλοι στο τρένο δίχως ράγες- τα πέντε τρίδυμα αδέρφια και τόσοι άλλα θεάματα (πού χώρος για όλα...).
Κάθε μέρα και μια νέα ακύρωση αποκλειστικά και μόνο για ΄σένα. Μην φοβάσαι φιλενάδα έχει από όλα τα είδη και για όλα τα γούστα.
Ακυρώσεις άμεσες, ακυρώσεις για την επόμενη εβδομάδα ή το επόμενο τρίμηνο, ακυρώσεις έμμεσες και νοερές, με κανένα ή και με κάθε κόστος. Είναι όλες μπροστά σου, στα πόδια σου!
Αλλά μισό λεπτό...μόλις με ειδοποιήσαν από το κοντρόλ...
Η φιέστα δυστυχώς ακυρώνεται.

05 Ιουνίου 2007

Τσουνάμιιιιιιιι

Έλα τώρα φιλενάδα, μην κάνεις την ανυποψίαστη περαστική. Λες και πέφτεις από τα σύννεφα -που είναι και πυκνά τις τελευταίες μέρες. Φυσικά και τώρα θα σου πέσουν όλα μαζεμένα, φυσικά και τώρα θα πρέπει να τρέχεις με την ψυχή στο στόμα. Να κάνεις άσκοπα ή σκόπιμα δρομολόγια, να μην αφήσεις κανένα παραπονεμένο. Άλλα μη μου πεις πως δεν το περίμενες!
Είναι η γλυκιά εκδίκηση της αλλαγής. Εϊναι εκείνος ο στίχος που σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ταιριάζει γάντι "...πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη". Και όχι απαραίτητα για το τέλος, και όχι απαραίτητα για την αγάπη. Απλώς συμπυκνώνει τον μόνιμο αναβρασμό που ξεκινάει λίγο πριν τελειώσει η μια φάση και ακριβώς πριν ξεκινήσει η επόμενη.
Ο αναβρασμός της αναθεώρησης.
Γεγονότα που περίμενες καιρό, που για καιρό ήταν στη σφαίρα του φανταστικού, και σε κούρασε η αναμονή και είπες να δράσεις, εκτυλίσσονται εδώ μπροστά σου -περίπου όπως θα ήθελες να είναι- μόνο και μόνο για να σου τραβήξουν το αυτί και να σου πουν "έλα κορόιδο, κάνε την αλλαγή σου, κοίτα όμως τι αφήνεις!"
Κάτι σαν παλιός ξέθωρος εραστής, που με τη φθορά του χρόνου έχει χάσει το ενδιαφέρον του, αλλά στην απειλή του τέλους τα δίνει όλα, φοράει Στράικ και καρφώνει!
[...]
Εσύ πάλι φόρεσε τη σαγιοναρίτσα σου, τυλίξου με το χαβανέζικο παρεό, το ΄ξώχαρο, αμολήσου στην παραλία τώρα που πέρασε το τσουνάμι και ξεκίνα ανέμελα το λίμπο!

01 Ιουνίου 2007

Για την Αμαλία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.»
(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»
(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες νεόπλασμα.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια κι επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εκτός από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.
Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον Ορκο του Ιπποκράτη.
Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»
(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:
«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας.»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:
ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.*
ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.*
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ*
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ*
ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων
(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").


http://giatinamalia-blog.blogspot.com
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ