30 Απριλίου 2007

meeting point


Μετά από τόσες απανωτές συμπτώσεις και τυχαίες συναντήσεις, στα πιο πιθανά ή απίθανα σημεία του πλανήτη, υπό νορμάλ ή ακραίες συνθήκες, με τα πλέον αναμενόμενα ή παντελώς "άσχετα" άτομα, η φράση "είναι πολύ μικρός αυτός ο κόσμος" απλώς δε σου φτάνει φιλενάδα!

Και φυσικά μη νομίζεις πως έχεις το μονοπώλειο πλανεμένο μου κοράσιο. Συμβαίνει καθημερινά σε όλους. Είναι αυτές οι μικρές κραυγούλες έκπληξης γύρω σου, όταν περπατάς, όταν είσαι στα μέσα μαζικής υπομονής, σε δουλειά, σε δημόσια υπηρεσία ταλαιπώριας, στο σπίτι-στο γραφείο-στην εκδρομή, κοινώς παντού και πάντα.

Η πλέον συνήθης πρόταση "..δε το πιστεύω! τι κάνεις εδώ;" αντηχεί εκατομμύρια φορές σε κάθε μεριά αυτού του ελλειπώς στρογγυλού πλανήτη. Στο κάτω κάτω όλοι στο ίδιο μέρος είμαστε κορίτσια, και οπουδήποτε έχει έστω και ένας πρόσβαση αυτομάτως έχουμε -τουλάχιστον δυνητικά- όλοι.

Είναι αυτές οι "τυχαίες" διασταυρώσεις τροχιών που άλλοτε σε κάνουν να ευχαριστείς τον Μεγαλοδύναμο με δάκρυα στα μάτια και άλλοτε να εύχεσαι να μην είχες ξεχάσει να φορέσεις την αόρατη κάπα του Χάρι Πότερ γαμώ την γκαντεμιά σου μέσα. Κάπως έτσι φιλενάδα αναρωτιέσαι για το "τυχαίον" της υπόθεσης, θέλεις να διαβάσεις ανάμεσα στις γραμμές για να ανακαλύψεις το "σημάδι", γιατί δε μπορεί κάτι άλλο θέλει να σου πει ο ποιητής, γιατί είσαι σίγουρη πως το γλέντι έχει ανάψει για τα καλά εκεί πάνω σε βάρους σου, για όλα αυτά τα σημειολογικά που συμβαίνουν ερήμην σου.

...as if!!!

27 Απριλίου 2007

Little Miss Colourful

Φόρεσες φιλενάδα τα αγαπημένα σου πολύχρωμα ρούχα, παλέτα κινούμενη από την κορφή μέχρι τα νύχια και ξεχύθηκες στους ηλιόλουστους δρόμους. Να σου πιαστεί λέει καλύτερα η άνοιξη. Ξεδίπλωσες και ένα αστραφτερό χαμόγελο, σκόρπισες φήμες ευδαιμονίας και ατέρμονης χαράς. Και εκεί πάνω στους ανάλαφρους ώμους σου, μια μικρή κουκκίδα δυστυχίας παραφύλαγε. Όχι πως είσαι αχάριστη, τουναντίον...απλώς είναι η κουκκίδα της αποσυμφόρησης. Δεν είναι κάποιος εχθρός ούτε καν μια ύπουλη απειλή που θα σου σκάσει ξεφνικά και θα σου κόψει η μαγιονέζα. Είναι το στιγματάκι της ασύμβατης ισορρόπησης. Τα λίγα λεπτά σιωπής που δικαιούσαι, ίσα ίσα για να στανιάρεις, χωρίς να θέλεις να δώσεις εξηγήσεις.
Τώρα φιλενάδα μπορείς να συνεχίσεις τις τούμπες και τα διπλά toe-loop, με το κλαρωτό φουστάκι σου να ανεμίζει!

23 Απριλίου 2007

360-


...μερικοί κύκλοι φιλενάδα ίσως να μην έκλεισαν ακόμη!

17 Απριλίου 2007

Χαρτοπόλεμος

Φιλενάδα θυμάσαι όταν ήσουν πιτσιρίκα και περίμενες τις απόκριες με λαχτάρα για να μπογιατιστείς από την κορφή ως τα νύχια με ότι κραγιόν και σκιές είχε η μαμά σου. Να φορέσεις τα πολύχρωμα φτερά και τις τούλινες φούστες, και να κρύβεις το πιστόλι του σερίφη μέσα στο καλσόν (αυτές οι στρογγυλές κόκκινες σφαίρες αποτελούν ακόμη φετίχ...). Και φυσικά το καλύτερό σου ήταν ο χαρτοπόλεμος, το κονφετί ντε! Που το φύλαγες ευλαβικά -κυρίως με το φόβο μη σου ανοίξει το σακουλάκι και σκορπίσει στο σπίτι και σε περιλάβει η μάνα σου με το σκουπόξυλο, πριν περιλάβει τα χρωματιστά στρογγυλά απολιφάδια...
Έλα μου όμως φιλενάδα που η λεξούλα αυτή έμελλε να πάρει άλλη έννοια τον τελευταίο καιρό. Να πάρεις το χαρτί σου-πτυχίο, το χαρτί σου-μεταπτυχιακό, να καταθέσεις τα χαρτιά σου-δικαιολογητικά για να αναγνωρίσεις τα χαρτιά-πτυχίο-μεταπτυχιακό και να πάρεις τα χαρτιά-αναγνώριση πτυχίου-μεταπτυχιακού. Να πάρεις χαρτιά-βεβαιώσεις και να βγάλεις χαρτί-άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Να ετοιμάζεις χαρτιά (όλα τα παραπάνω) και να ετοιμάζεσαι να πάρεις και άλλα χαρτιά-πιστοποιητικά για καθε πιθανή σου ιδιότητα (γνώση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, παρασκευής σπανακόπιτας, επιτυχούς χρήσης τουαλέτας και καζανακίου). Μαζί με αυτά να έχεις και άλλα χαρτιά-τεκμήρια, χαρτιά-αποδείξεις, χαρτιά-τιμολόγια, χαρτιά-χαρτιά (αυτά τα αδιευκρίνιστα που είναι απλώς χαρτιά...).
.
Τώρα να σε δω φιλενάδα να σκορπάς τον χαρτοπόλεμο.

10 Απριλίου 2007

Στον αγώνα των αποδοχών

Κοίτα πως μπλέκονται πάλι τα μαθηματικά στη μέση φιλενάδα. Από νεαρή ηλικία σε γοήτευε αυτός ο πολύπλοκος κόσμος. Που αρκούσαν δύο απλά νουμεράκια και ένα σύμβολο για να γίνει το θαύμα, και όσο προόδευαν τα σύμβολα, τα θεωρήματα και οι ταυτότητες τόσο μεγαλύτερη περιέργεια και ενθουσιασμό σου προκαλούσαν. Τι σε είχε πιάσει τότε φιλενάδα στην κορυφή της εφηβείας και έλυνες μανιωδώς ασκήσεις στις διακοπές σου, αντί να ανακαλύπτεις τα μυστικά του μακιγιάζ και την τέχνη του να περπατάς σε τακούνια -φλέγοντα ζητήματα που απασχολούσαν τις φίλες σου- περπάτα τώρα πάνω στα τριόνυμα...
Αλλά το καλύτερό σου ήταν τα αξιώματα. Αυτή η αποδοχή της αδιάψευστης συνθήκης. Το να δέχεσαι αβάδιστα και αβίαστα το θεμέλιο και να χτίζεις όλο τον κόσμο.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αμφισβήτηση, απλώς γιατί έτσι είναι.
Τόσο όμορφα και αρμονικά ταίριαζαν όλα μεταξύ τους, κούμπωναν το ένα μέσα στο άλλο. Μετά σου κλήρωσε η πραγματικότητα εκτός μαθηματικών και έχασες τη μπάλα φιλενάδα, και εγκατέλειψες τα μαθηματικά και το έριξες στις τέχνες, μιας και είναι η καλύτερη εκδοχή της πραγματικότητας που διάλεξες. Με συνθήκες και αξιώματα ρευστά. Με την επιλογή της αποδοχής. Και άρχισες τον αγώνα...

01 Απριλίου 2007

Εστεμμένη στη μετάφραση

"...So you are a Drama Queen!"
Τι όμορφα παραπλανητικός τίτλος που σου αποδόθηκε φιλενάδα! Τι υπερπαραγωγή! Και πόσο εύκολα ξεγλιστράει η πραγματικότητα -αρκεί μια μικρή παρερμήνευση και ένας ΠερουβιανοΣουηδός κιθαρίστας για να γίνει η στέψη!
Η αλήθεια είναι πως λόγω διαφόρων συγκυριών έχεις κατά καιρούς στεφθεί Δραματική Άνασσα και στο παρελθόν, καθώς έχεις επίσης χαρακτηριστεί ως Απόφοιτη Δραματικής Σχολής στα 17 σου -εξαιρετικά εντυπωσιακό επίτευγμα είναι η αλήθεια, σχεδόν πλησίασες την Σίρλευ Τεμπλ... Και όλα αυτά χάρις στον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας βεβαίως βεβαίως, που σε πολλές περιπτώσεις έχει μεταφέρει αυτούσιες τις πιο δυνατές της έννοιες στα λεξιλόγια των αλλοδαπών (μην το παρατραβάς φιλενάδα γιατί σε βλέπω πρώτο όνομα στο ΤηλεΑστυ...)
Προδίδοντας λοιπόν την καταγωγή σου -είτε σε γηγενείς είτε σε αλλοδαπούς- προκαλείς πάντα σχόλια, άλλοτε κακόγουστα και τεττριμένα και άλλοτε ευφυέστατα και άκρως αστεία. Και μιας και η έμφυτη τάση σου στην εκφραστική γκριμάτσα προδίδει την κάθε σου σκέψη, ο παραλληλισμός μεταξύ καταγωγής και ιδιότητας είναι άμεσος αλλά παρόλα αυτά ατυχής.
Αλλά τι φταις και εσύ που αποφοίτησες από το 2nd School of Drama?